photo kk_zps6b6c5ee2.png  photo instagram_zpsa5635242.png  photo instagram_zps0bd2a252.png  photo instagram_zpsecad340d.png  photo instagram_zps3c50a5be.png

pátek 23. srpna 2013

THEORY OF THE BIG BANG.

http://data.whicdn.com/images/73941461/large.jpg 
Zdravím, tento článek je psán v noci, tudíž je možné že se překlepnu, někde mi ujede gramatika a znáte to. Blog jsem založila hlavně kvůli tomu, být ve styku se světem a sdílet své názory, ať s nimi souhlasíte a nebo ne. Vlastně to by měl být především účel blogu. Sdílet naše zájmy, názory s lidmi, kteří na nás náhodně narazí. Já strašně ráda pročítám blogy, nahlížíte do soukromí, které Vám autor poskytne a učíte se hodně věcí o jeho životě a hlavně jeho osobnosti. 
Každý z nás je jiný a přitom tak rozlišný a já Vás chci zatáhnout do teorie, téměř až konspirační, kterou jsem právě vedla s jedním dotyčným člověkem. 

Taky Vás neskutečně štve jak je vše drahé? Nejedná se jenom o oblečení a kosmetiku. Je to ve všem, drahé jídlo, to kvalitnější ještě dražší. Platíme za služby, za každé uprdnutí. 
Někteří lidé naivně věří, že peníze nejsou vše. Ale pardon, pokud nemáte peníze tak se nepodíváte ani do vedlejšího města.
Nejraději bych tomu, kdo vymyslel směnný obchod urvala hlavu a pověsila si ji místo lustru. Vím, že následujících pár článků pochopí jen extrémní snílci. Ale představte si svět takový, kde by peníze nehrály roli. Ve světě, kde by slovo chudoba nemělo žádný význam. Proč vlastně platíme za věci, které by prakticky měli být zadarmo? Za to, že se narodíme platí naše rodiče, platíme za poskytování péče v nemocnici, platíme za to, že vůbec můžete existovat. 
Představte si svět, kde by jste si bez placení vzali, co by jste potřebovali. Já si i naivně myslím, že v takovém světě by neexistovala chamtivost, protože by jste mohl mít to co Váš soused. Nepotřebuješ toho tolik, přijdeš si ráno. Zítra to tam bude zase. 
Proč prostě všichni nechodíme do práce s úsměvem a dobrým pocitem, že služba či výrobek bude sloužit někomu, jako jsem já? S pocitem, že já si naopak budu moct vzít výrobek, který vyrobí on a nebudu to brát jako protislužbu. Je to naprosto naivní teorie, ale pokud by ve světě neexistovali peníze a lidé by doopravdy vše dělali, jen proto, aby jsme se všichni jednotně měli dobře, svět by byl hezčí místo. Mentalita lidí je stále odlišná a je jasné, že by stále existovalo něco jako je touha po moci, to však nemá naprosto nic dělat s penězma jako takovýma. 
Proč chodí v Africe pro chleba a musí nosit sebou deseti tisíce? Proč vůbec peníze musí existovat.
Dříve se šlechta, či výše postavení lidé odlišovali šperkami, lepším oblečením, parukami. Dnes jen stačí, aby jste klofla správného chlapa a hned s Vámi (pokud nebudete dávat na jevo, odkud máte přístup k drahým šperkům a oblečení) každý bude jednat jako s někým více. Budou si Vás více vážit, protože vy jste ta movitější. 
Buďme ale také upřímní, lidé z různých sociálních sfér si nemají moc společně říct, pokud se potkají ve společnosti. Chudá dívka si těžko bude moci mít co říct s bohatým mužem, který se ji může líbit, ale řeči jeho kmene rozumět nebude. 
K čemu tedy potřebujeme peníze? K tomu vůbec existovat a nebo k tomu, ukazovat, že jste z té lepší části? 
Vždyť za peníze si už můžete koupit i lásku.

12 komentářů:

  1. myslíš, že kdyby nebyly peníze, že by to bylo jednodušší?
    Já si myslím, že by to bylo ještě horší. Každý by si bral v obchodě co chtěl, nehledě na množství.
    Myslím, že peníze, i přesto, že dokáží škodit, jsou potřeba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já si myslím, že kdyby v celým světě - ať předtím ani potom nebyl žádný směnný obchod, tak by si každý bral to co potřeboval, taková ta chamtivost, soused si koupil lepší auto by nebyla. Každý by mohl mít to co tamten a neby psychicky oblbovanej různýma akcema stylem kup si tři a jeden dostaneš zdarma.

      Vymazat
  2. Strašne krásne si to napísala a... Mám taký istý názor. Bohužiaľ, svet je o peniazoch a o tom kto je lepší. Ale s niečím s tebou nesúhlasím. Keby v obchodoch to bolo tak, že si každý zoberie toľko koľko chce, brali by všetko. Napríklad, nejaké dieťa túži po tablete, ale pritom ho vôbec nepotrebuje, ale zobral by si ho... A takisto aj rómovia alebo aj biely - brali by všetko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono záleží zda by ta mentalita lidí byla stejná jako teď. Zda by existovala určitá chamtivost, kterou máme a nebo by jsme se vůči tomu, co by nám bylo nabízeno měli nějakou úctu a brali si vážně jen to, co potřebujeme.
      Já si zase myslím, že třeba to dítě ten tablet chce, protože ho mají všichni ve škole. Ono tohle je sporný, záleží na hodně faktorech, z který nám svět vymývá mozek.

      Vymazat
    2. No máš aj tým pravdu, ale stále, načo by mu bolo keby to dieťa malo lepší mobil, notebook a počítač ako ostatní v škole? Síce je to už špekulácia, ale neverím, že by ľudia si aspoň zo začiatku brali to, čo aj nepotrebujú. Alebo proste nejaká celebrita hoci aj obyčajný človek. Príde do obchodu napr. s oblečením a berie si neskutočne veľa vecí. Je to proste o tom, že neskôr by sme už nemali produkty na výrobu. Alebo aspoň ja to tak vidím.

      Vymazat
    3. Jak říkám, v dnešním světě tak jak ho známe zrušit peníze a vše udělat zadarmo není možný, možná ale kdyby jsme nikdy neznali hodnotu peněz, tak by jsme se chovali jinak :)

      Vymazat
  3. Souhlasím. Ale ''Chudá dívka si těžko bude moci mít co říct s bohatým mužem, který se ji může líbit, ale řeči jeho kmene rozumět nebude.,, tomu nerozumím. Proč by si neměli o čem povídat? Ano, nejspíš se nebudou moci bavit o tom, jaké auto si koupí a nebo jakou tašku za sto tisíc si pořídí, ale jsou i jiná témata, kterými se i bohatí lidé zabývají, pokud to nejsou s prominutím extra idioti. Ale já (možná naivně)věřím, že takových moc není. A pokud by se líbila i ona jemu, a nezáleželo by mu kolik má peněž, určitě by se měli o čem bavit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě mířila k tomu, že pokud třeba plácnu. By se bavila s nějakým vysoce postaveným politikem, kterého by potkala někde.. nevím.. někde :D A ona by se bavila o svém světě a on o tom svém, tak mnohdy jeden pro druhého nenajde pochopení. Pochybuji, že si dost bohatých lidí uvědomuje, že existuje i naprostá chudoba. Pokud to nejsou teda ti, kteří se k tomu statusu boháč museli prokousat a nejsou jako Paris Hilton :D

      Vymazat
  4. Chyba je v nás ľuďoch. My ľudia to tu celé kazíme a hlavne tí, ktorí tento svet vedú! Vôbec by sme nemuseli poznať pojmy ako chudoba, hladomor, rakovina. Ale z čoho by potom tie (s prepáčením) prasatá brali peniažky ? Celé je to tu postavené na hlavu a bude to len horšie. Možno som pesimista ale ... ľudia sú príliš pohodlní a slepí na to, aby zdvihli svoje zadky a niečo zmenili.

    OdpovědětVymazat
  5. Nikol, to, co popisuješ je komunismus. My tu měli socialismus (upřímně doufám, že nejsi jedna z těch, co říká že za "komunistů bylo všechno lepší". Socialisti tvrdili, že jejich zřízení je cestou ke komunismu. Mělo to fungovat tak, že už by nebyly peníze, mohli bychom si vzít co bychom chtěli. Myšlenka je to krásná, ne že ne, ale je v rozporu s jednou důležitou věcí - lidskou povahou. Jsme stavěni tak, abychom chtěli víc, než máme. Tak to prostě je, všichni jsme takoví. Peníze nás motivují. Proč bychom jinak šli na střední, optažmo vysokou školu? Vždyť bysme se na to mohli vykašlat, proč bychom se snažili, kdyby to k ničemu nebylo? Lidská společnost by postupně upadla. Už by nebyli intelektuálové. Tak to prostě je. Peníze se osvědčili jako zatím nejlepší fungující systém. Neříkám že není lepší - jen ho zatím nikdo nevymyslel. Komunismus ale není cesta.. Je to slepá ulice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komunismus se však týká spoustu dalších faktorů, nejen peněz. Každý systém má své pro i proti a rozhodně se komunismu nedržím a nijak ho nikde nepodporuji. Protože, i když všichni říkají, jak jsme se měli skvěle. Stačilo pár let a celý tržní systém a ekonomika Československa by padla. Teoreticky se nedá mluvit jen o penězích, protože ještě když neexistovala měna, se měnilo chleba za kozu a podobně. Je to krásná představa, kdyby na světě neexistovala chudoba a všichni by jsme si byli rovni. Dle mého by ten svět byl i hezčí bez peněz, protože studovat by jsi šla, aby jsi mohla bádat, přinášet světu objev, ne jen to, aby jsi měla co nejlepší práci. Peníze sice motivují, jenže se v poslední době stávají vším a my jsme nakonec jen stroje, co se hnou za tím, abychom vůbec vyžili do dalšího měsíce.
      Dřív se člověk musel snažit přežít tím, že našel skálu, našel dříví, udělal oheň a ulovil mamuta.
      Jen mi přijde nefér vůči všem, aby jak bylo v komentářích zmíněno, půlka světa se měla skvěle a půlka světa sotva dožila ráno na úkor nás. (Protože my se doopravdy nemám nijak zle).
      Ono když se pak zamyslíš a nebudeš dbát na detail jako je lidská chamtivost a soutěživost a zamříš se na tyhle chudé státy, je to žalostné. My tu vyhazujeme den starý chleba a tam by za něj platili klidně životem, aby jejich dítě přežilo. Svět je hnusnej.

      Vymazat